Pełnia wegetacji, tworzenie plonu

Jesteśmy na polu po 76 dniach od siewu i 54 dni po wschodach buraków. W tym roku odstawiamy buraki pod koniec września więc pozostało jeszcze ok. 70 dni wegetacji. Jest po obfitych opadach, spadło ok 30 mm w ciągu kilku dni. Gleba ma bardzo dobrą pojemność i nie ma nigdzie śladów stojącej wody. To idealne warunki dla wzrostu buraków. Temperatura powietrza wynosi 24 0C. Ogromna powierzchnia zdrowych i silnych liści gwarantuje duży przyrost masy. Plantacja wygląda wspaniale, brak jest śladów niedoboru składników, liście są ciemnozielone, dobrze odżywione azotem.

Korzenie są wyrównane, równo osadzone w glebie. Wyrywamy kontrolnie 4 przeciętne rośliny i określamy przeciętną wagę 1 korzenia. To 343 g. Niezły prognostyk przyszłego plonu. Kontrolujemy pH gleby w kilku miejscach. Wynosi równo 7,0. W tym roku zwalczanie chwastów było wyjątkowo skomplikowane.

Ostatecznie po ostatnim oprysku na rdesty pozbyliśmy się tego problemu. Widać, że nad łanem przedarło się kilka samosiewów rzepaku, ale usunięto je ręcznie przy okazji wyrywania burakochwastów które w niewielkiej liczbie, ale jednak pojawiły się na polu. Trzeba je zdecydowanie usunąć aby uniknąć problemów w przyszłych latach.

Jesteśmy zadowoleni. Warunki wegetacji w następnych dwóch miesiącach zadecydują o plonach w tym roku.

  

Ten wpis opublikowano w dziale Czas wegetacji, Ochrona przed chwastami, Ogólne i oznaczono tagami . Dodaj do ulubionych .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *