Wegetacja przebiega pomyślnie, ale do zbioru pozostały 3 tygodnie.

Upalny dzień, pewnie ostatni taki tego lata. Temperatura powietrza o 14.30 wynosi 300C. Dokonujemy pomiaru temperatury gleby i liści. Wynoszą odpowiednio 170C i 280C. To doskonałe warunki dla wzrostu masy buraków i gromadzenia cukru. Rośliny wyglądają bardzo dobrze, ale od brzegu pola następuje porażenie roślin Chwościkiem burakowym. Są to pojedyncze rośliny a poziom infekcji na liściach nie przekracza średnio 2-4%. Planowana dostawa buraków do cukrowni to 25 września. Zebrać je musimy ok. 20 września. Pozostało więc 3 tygodnie wegetacji. Zwalczanie Chwościka przy takim stopniu porażenia nie ma oczywiście ekonomicznego sensu. Trudno by było również zachować okres karencji zastosowanego preparatu. Kontrolnie ważymy cztery średnie naszym zdaniem buraki. Masa pojedynczego korzenia to 836g a zawartość cukru określona polarymetrem lunetkowym wynosi 16,5%. Szkoda, że trzeba będzie przerwać tak wspaniałą wegetację roślin, Gdyby plantacja pozostała przynajmniej miesiąc dłużej z pewnością plon byłby wyższy. Mamy nadzieję, że buraki odpowiednio wykorzystają pozostały do zbioru czas.

Na sąsiednim polu widać kilka pospiechów zawiązujących nasiona. Należy je bezwzględnie usuwać, aby w następnych latach nie mieć problemów ze wschodzącymi burakochwastami.

Ten wpis opublikowano w dziale Czas wegetacji i oznaczono tagami , , . Dodaj do ulubionych .

1 odpowiedź do posta Wegetacja przebiega pomyślnie, ale do zbioru pozostały 3 tygodnie.

  1. ansu komentuje:

    Witam
    Wykopane 10/11 września odebrane 13 rano. Wiosną przymrozki, dziki potem łosie, następnie susza i przed kopaniem dużo deszczu Buraki odżyły i cukier spadł średnio 15,7% przy plonie 63t/ha To dla mnie porażka. Nawożenie azotem tylko przedsiewnie i trochę przy okazji mikroelementów dolistnie poniżej 120N, boru oporowo, mangan i zasobność PK inne, pH OK. Chwościka praktycznie zero. Chwasty zniszczone w sumie małą ilością substancji aktywnej. Co mogłem zrobić by uzyskać lepszy wynik – chyba tylko wybrać odmianę lepiej dostosowaną do wczesnego zbioru i ogrodzić pole murem albo prądem.
    Jedynie na pocieszenie to, że plon cukru z ha przy niższych nakładach lepszy jak u większości znajomych.
    Co zrobić by zwiększyć zawartość cukru????
    W przyszłym roku zostaną wysiane w mulcz ze słomy i poplonu przy spłyconej uprawie do minimum co jak zauważyłem zwiększa odporność na okresową suszę oraz znacznie zmniejsza presję chorób i ułatwia zwalczanie chwastów. Mniej paliwa, mniej przejazdów, mniej chemii, nawet przy mniejszym plonie powinno dać ekonomicznie podobny wynik przy mniejszy obciążeniu, degradacji gleby.
    Pozdrawiam Andrzej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *